Station Rise, York

About this project

Station Rise is a stunning Grade II* Victorian building originally built as the railway headquarters and still used by Network Rail until their relocation. 

The project involved a major internal refurbishment and the opening up of the existing cellular rooms to form modern open plan office space whilst retaining the original lines of the building.

This involved detailed consultation with English Heritage, whose offices are located next door and York City Council’s Conservation Department which resulted in approval to open up a large number of rooms and corridors to produce modern open plan office space.

Works involved the removal of very thick masonry walls in the basement and careful consideration of the pool construction, providing a significant engineering challenge, but one that we think we have overcome in a elegant and economic way. The concept involved the use of steel ‘goalpost’ structures spreading the load below ground level onto the existing foundations by means of buried cased steel beams, avoiding the need for underpinning.

There is also a large steel and concrete deck at 4m above ground level at the rear of the building. This provides an area for outdoor dining and drinking. The deck is a heavy structure to cater for many large planters as well as having to cantilever over an existing single storey extension to the rear.

The further major engineering consideration was the insertion of a new 5 storey infill building within an area of 2 existing wings at the rear, mainly as a service area and lift catering for all floors of the hotel. This is a steel framed structure with cast in situ holorib floors.

Date:  May 22, 2010
Skills:  Commercial & Retail, Conservation